5 chyb, které děláte při čištění zubů

Mít zdravé a hezké zuby je dobrá vizitka každého. Je důležité chodit pravidelně k zubaři, ale ještě důležitější je umět se dobře postarat o svůj chrup doma, aby měl náš pan zubař co nejméně práce (a my méně výdajů). Často nevědomky děláme chyby, které naší péči o zuby kazí. Přinášíme vám ty nejčastější:

Špatná tvrdost kartáčku

Zde platí pravidlo, že každé extrémy jsou špatné. Není dobré mít příliš tvrdý kartáček. Ten může podráždit dásně a poškodit zubní sklovinu. „Velmi tvrdé kartáčky jsou vhodné pro čištění zubních protéz. Výrazně měkký a jemný kartáček zase zuby dostatečně nevyčistí a prodlužuje se i doba čištění. S příliš měkkým kartáčkem si můžete čistit zuby i 20 minut. Pokud ale trpíte na krvácející dásně, tak volte spíše měkčí kartáčky v kategorii soft.“ říká MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Pokud si zuby čistíte spíše tvrdším kartáčkem, tak ho držte jako tužku, nebudete tolik tlačit na své zuby, jako když kartáček držíte pevně v pěsti.

Zbytečné utrácení za drahé pasty

Mnoho lidí zbytečně utrácí za speciální pasty, které nám mají zuby zázračně vybělit či uzdravit. Zubní pasta je ale především doplněk k čištění. Důležitá je správná technika. Vlastně pokud zvládáme dobrou techniku čištění, tak pastu nemusíme ani používat a zubům tím neuškodíme.  Pasta by nám měla být hlavně příjemná, nemusí být zbytečně drahá a stačí jí malé množství. Někomu mohou pomoci pasty proti citlivosti.

Čistíme si zuby příliš často

Všeho moc někdy škodí. Pokud se o zuby postaráme správně ráno a večer, mělo by to stačit. „Pokud mají lidé potřebu si vyčistit zuby po každém jídle nebo po kávě. Tak je důležité chvilku počkat, než se ustálí pH v ústech. Pokud si ale přeci jenom čistíte zuby více, tak mějte měkčí kartáček, ten tolik nepoškozuje dásně,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek.  Zvláště časté čištění zubů například po konzumaci ovoce není vhodné. To obsahuje kyseliny, které leptají zubní sklovinu. A následné čištění naopak zubům více uškodí.

Nepožíváte mezizubní kartáček nebo nit

Zcela zásadní pomůcka při čištění je mezizubní kartáček a nit. Ty dokážou vyčistit místa, kam se s kartáčkem nedostaneme. Mezizubní kartáček rozhodně preferujeme před nití. S tou obtížněji vyčistíme mezizubní prostory a stoličky. Používáním mezizubních pomůcek předcházíme paradentóze či zápachu z úst.

Špatná technika čištění

„Dobrou techniku čištění by měla pacienta naučit hygienista, existují i videa, jak čistit, ale pozor ne všechna jsou ideální. Čištění zubů je individuální záležitost, ale obecně platí, že čistíme dvakrát denně velkým kartáčkem a jednou denně pak mezizubním, po vyčištění večer už nekonzumujeme potraviny ani sladké nápoje. Dobré je také čistit zuby stále stejnou technikou, tím pak nevynecháme žádné místo,“ dodává MDDr. Ondřej Šrámek.