Letní úsměvy

Výběr kartáčku se zdá být aktivitou, nad kterou se málokdo pozastaví. Přijdete do drogerie a vezmete první, který vám padne do ruky, nebo ten, který je ve slevě. Na kartáčku ale opravdu záleží a jeho výběr může mít vliv na celkovou kondici vašich zubů. Jak si vybrat správný kartáček a neskočit na marketingové nabídky prodejců?  

 Měkký a rovný kartáček nikdy neomrzí  

V dnešní době můžete na každém rohu vidět inovativní kartáčky s protiskluzovou rukojetí, vlnkami či gumami v hlavici a mnoho dalších vymožeností. Pokud jste milovníky inovací, v této oblasti vám bohužel příliš nepomohou.   

Podle našich dentálních specialistů jsou stále nejúčinnější klasické, nejobyčejnější kartáčky s jemnými vlákny střiženými do roviny. Štětiny se tak dostanou přesně tam, kam mají a nevynechávají kvůli rozdílné délce. 

Co se týká tvrdosti kartáčku, je ideální zeptat se svého dentisty, jakou tvrdost kartáčku vám, s ohledem na vaši citlivost zubů, doporučuje. Obecně se dá říci, že čím jsou zuby citlivější, tím jemnější kartáček byste měli používat. Čím je měkčí, tím déle je třeba zuby čistit a hlavně netlačit. 

NÁŠ TIP: Nechte si od svého specialisty na dentální hygienu ukázat, jak správně zuby kartáčkem vyčistit a na co si dávat pozor. Objednat se můžete na telefonním čísle +420 270 004 700.  

Elektrické kartáčky pro usnadnění  

Jste zvyklí na pohodlnost a efektivitu elektrického kartáčku? I zde si ale dejte pozor na vhodný výběr napohled podobných kartáčků. Aktuálně existují dva druhy elektrických kartáčků.   

Rotačně-oscilační kartáčky, fungující na oscilačním principu, tedy půl rotačním pohybu, díky kterému odstraňují ze zubů plak. Pořídíte-li si ale model s 3D technologií, dokáže kromě toho kartáček vytvořit pulzační pohyby, které mohou zuby poškodit. Rotačně-oscilační kartáček je tak vhodný spíše pro děti a začínající uživatele elektrických kartáčků.   

Další variantou jsou sonické kartáčky, fungující na principu sonických vibrací. Vytváří dynamický proud směsi vody, slin a zubní pasty, jsou mimořádně šetrné k vašim zubům, a tím i vhodnější nejen pro citlivé zuby. Naše dentální hygienistky s ním mají skvělé zkušenosti. U elektrických kartáčků se ale musí opět zvládnout technika přikládání hlavice. 

Nezapomeňte na mezizubní prostor  

Ač se na to často zapomíná, musíme zuby čistit i ve špatně přístupných mezizubních oblastech, které jsou jedním z nejdůležitějších míst. Nejlépe nám k tomu poslouží mezizubní kartáčky různých velikostí. Vstup do mezizubního prostoru je skvělé dočišťovat jednosvazkovým kartáčkem. Na začátku používání to možná není nejpříjemnější, dásně často krvácí, ale vaše zuby se vám časem odmění. Co se týká velikosti mezizubních kartáčků, zkuste, jaká velikost vám sedí. Nejlépe to poznáte tak, že musíte vyvinout jemný tlak, abyste do prostoru kartáček zasunuli. Pokud si nejste jistí, váš dentální specialista vám rád s výběrem poradí.  

NÁŠ TIP: Tenké jednosvazkové kartáčky můžete použít na první dětské zuby. Jsou šetrné a dostanou se akorát kolem dětského zubu.    

Jak často kartáčky měnit?  

Jednou ročně je málo! Ideální doba výměny klasického i elektrického kartáčku je přibližně kolem 3 měsíců, nebo při jakýmkoliv poškození vláken kartáčku, či po nemoci. U mezizubních kartáčků je expirační doba kratší, a to 7-10 dnů.  

Doufáme, že jsme vám s výběrem kartáčku pomohli a pokud byste chtěli s čímkoliv poradit, neváhejte se na nás obrátit.
Těšíme se na vás na našich klinikách.