Zubní kámen dokáže potrápit

Poradíme vám, jak ho nejlépe odstranit a čemu se vyvarovat

Stále více lidí trápí nehezký zubní kámen, který nejen že vizuálně kazí náš úsměv, ale také podporuje vznik paradentózy, přispívá ke vzniku zubního kazu a ve vážnějších případech může způsobit i ztrátu zubu.

Zubní kamen je jednoduše řečeno ztvrdlý zubní plak. Kámen vzniká usazením iontů kalcia ze sliny do měkkého zubního plaku. Plak vzniká způsobením bakterií, které metabolizují cukry z potravy - správné a důkladné čištění našeho chrupu by měl být základ veškeré dentální péče.

Důležité je také nezapomínat na doplňky v podobě mezizubních kartáčků či zubní nitě, tyto pomůcky dokáži vyčistit i ty „nejzapadlejší“ místa v ústech. Pravidelně také vyměňujte kartáček. Ideální doba je jednou za měsíc. Pokud si budete každý den zuby dobře čistit, tak kámen nemá šanci. Dobré je i omezit konzumaci potravin bohatých na cukry. Ty jsou hlavní potravou bakterií, které podporují tvorbu kazu, ale také usazování zubního kamene.

Špatnou domácí péči si můžete spíše ublížit

Mnoho lidí si od zubního kamene pomáhá „zaručenými“ radami, jako je například rozpouštění kamene kyselinou citronovou či přikládáním plátků citrusových plodů apod. „Tyto činnosti mohou být škodlivé a zdravotně nebezpečné. Zuby nejsou rychlovarná konvice, abychom je čistili kyselinou citronovou nebo octovou, protože si poleptáme sklovinu a následně tím pak nevratně poničíme chrup,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Příliš bezpečné není také bez odborného „dozoru“ používat speciální zubní škrabky.  Jsou velmi ostré a při nevhodné manipulaci si můžeme ve sklovině vytvořit vrypy, do kterých se následně bude zubní kámen usazovat mnohem snadněji. 

V rukou odborníků

Zubní kámen nejlépe odstraní specialista na pravidelné zubní hygieně, která by měla být minimálně jednou za rok. U lidí, kteří trpí na častý zubní kámen je vhodné chodit i 2x do roka. „Odborníci nejčastěji k odstranění kamene používají mechanické prostředky jako ruční škrabku scaler, kyretu, nebo ultrazvukový přístroj. Na dočištění kamene se používají speciální leštící pasty či airpolishing, který zuby vyhladí a preventivně působí proti usazování kamene nového,“ dodává MDDr. Ondřej Šrámek.